Het praktijkexamen

Jaarlijks neemt het CBR alleen al voor de personenauto (cat. B) meer dan 300.000 rijexamens af. In dit cijfer zijn zowel de eerste als herexamens verwerkt en dat betekent dat een groot deel van deze examens afgelegd wordt voor de eerste keer. Iedereen beleeft dit moment anders, maar voor de meesten geldt het rijexamen toch wel als één van de spannendste momenten in hun leven.

Als je voldoende lessen hebt gevolgd, dan kun je op voor het praktijkexamen. Je bespreekt dit doorgaans met je rijinstructeur, die goed kan inschatten of je er klaar voor bent.

Rijbewijs aanvragen

De dag na het slagen voor je praktijkexamen kun je je melden op het gemeentehuis om het rijbewijs aan te vragen. Doorgaans zal dat binnen 3 of 4 dagen klaar liggen om op te halen. Indien je erg veel haast hebt kun je een spoedaanvraag doen, tegen extra kosten.

Om een rijbewijs aan te kunnen vragen heb je tevens een verklaring van geschiktheid nodig. Meer daarover lees je hier.

Als je je rijbewijs hebt

Zodra je het rijbewijs op zak hebt, mag je voor die categorie voortaan zelfstandig de weg op. Met 2toDrive geldt daar een uitzondering voor. 17-jarigen kunnen voortaan ook hun rijbewijs B halen, maar zullen tot hun 18e alleen onder begeleiding mogen rijden. Meer daarover lees je hier.

Beginnerrijbewijs

Iedereen die voor het eerst een rijbewijs haalt, valt onder de regeling van het beginnerrijbewijs. Als u uw eerste rijbewijs hebt behaald op 16- of 17-jarige leeftijd, bent u zeven jaar een beginnende bestuurder. Als u uw eerste rijbewijs hebt behaald op 18-jarige leeftijd of daarna, bent u vijf jaar een beginnende bestuurder. Meer informatie op CBR.nl

Tussentijdse toets

Eventueel doe je eerst een TTT (tussentijdse toets). Dit wordt ook door een examinator van het CBR afgenomen en lijkt sterk op een echt examen. Alleen kun je nu niet slagen of zakken. Wel krijg je veel informatie over je prestaties en verbeterpunten. Daarnaast kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen.

Het aanvragen van het praktijkexamen doet je rijschool voor je, maar daar heeft hij wel gegevens van jou voor nodig. Meer hierover lees je hier.

Het CBR geeft bij een voldoende examen een verklaring van rijvaardigheid af. Die krijg je zelf niet mee, maar wordt digitaal verzonden naar de instanties die in verbinding staan met het CBR, zoals RDW en de gemeente waar je staat ingeschreven.